Рискови фактори Азбест

Повече от 70% от всички случаи мезотелиом се дължи на продължителна експозиция на азбест. Азбест е минерална същност. Естествено възникнали те образуват силни, гъвкави влакна, които могат да бъдат разделени на тънки нишки и тъкани. Азбест е добавен в най-различни продукти за укрепване на целите и да се осигури топлоизолация и огън резистентност. Той е широко използван в редица промишлени продукти, сред тях са цимент, спирачни накладки, херпес зостер, текстилни изделия, подови настилки продукти, както и изолация.

При малки азбестови частици плуващ във въздуха по време на производствения процес, те обикновено се вдишат или погълнат от работниците. Това разбира се създаде сериозни здравословни проблеми. Освен причинявайки мезотелиом, излагане на азбест и elevates риска от развитие на азбестоза, рак на белия дроб и други видове рак, като гърлото и бъбреците. Въпреки това, мезотелиом е съобщавана при някои индивиди без известна експозиция на азбест. Има сведения, че членове на семейството и други лица, живеещи с азбест работници са с повишен риск от развитие на мезотелиом, както и други свързани с азбеста болести. Този риск може да бъде резултат от експозиция на азбест прах стик за дрехи и косата на азбест работници.

Тютюнопушенето, от само себе си, не изглежда да е рисков фактор, но комбинацията от пушене и азбест експозиция значително ще повдигне човек на риска от развитие на рак на белия дроб.

So Sexy like Asbestos